Η 25η ΩΡΑ ?>

Η 25η ΩΡΑ

Πολλοί αναγνωρίζουν στον τίτλο την σπουδαία ταινία του Σπάικ Λι με τον εκπληκτικό Έντουαρντ Νόρτον, αλλά λίγοι, πολλοί λίγοι εξ’ αυτών, γνωρίζουν πως έτσι μου αρέσει εδώ και πολλά χρόνια να αποκαλώ την διαδικασία των μεταγραφών της τελευταίας στιγμής. Μια διαδικασία που δεν μου αρέσει, γιατί είμαι της παλιάς σχολής και των μεταγραφικών περιόδων που έληγαν 30 Ιουνίου κι άντε αργότερα στις 31 Ιουλίου. Όφειλα ωστόσο να προσαρμοστώ και γι’ αυτό σταδιακά έφτασα να μην ανησυχώ και τόσο όταν αξιολογώ κινήσεις των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού. Ξέρω πως οι ομάδες ξέρουν πως έχουν τον χρόνο να αναλύσουν και να δουν ακριβώς τι χρειάζονται απ’ τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Κι αυτό πιστεύω πως συμβαίνει ετούτη τη στιγμή με την ΑΕΛ.

Χαίρομαι λοιπόν όταν ακούω την ηγεσία των «βυσσινί» να έχει εντοπίσει και τις θέσεις που θέλουν κάλυψη (ένα στόπερ και ένα 6-8άρι) και στην μια περίπτωση, αυτή του κεντρικού αμυντικού και συγκεκριμένο παίκτη με τον οποίο βρίσκεται σε προχωρημένη κουβέντα. Μόνο που προσωπικά μιλώντας, θα προτιμούσα η συγκεκριμένη στόχευση να αφορούσε στον χαφ, υπό την έννοια πως όταν ένα όνομα βγαίνει στο προσκήνιο, φαίνεται να ‘ναι πιο κοντά και η υλοποίηση της μεταγραφής.

Γιατί αν έπρεπε να αξιολογήσω την ανάγκη πραγματοποίησης μιας και μόνης μεταγραφής, θα έβαζα πρώτα αυτή της μεσαίας γραμμής.

Εκεί, σ’ αυτόν τον νευραλγικό χώρο μπροστά απ’ τα στόπερ και πίσω απ’ τους μεσοεπιθετικούς, όπου σε μια ιδανική αμυντική λειτουργία πρέπει να σταματάει η επίθεση των αντιπάλων και να ξεκινάει ορθόδοξα η δική μας. Εκεί που εκπέμπεται ο σφυγμός όταν χρειάζεσαι υπομονή και σωστή κυκλοφορίας μπάλας για να σπάσεις μια οργανωμένη άμυνα, εκεί απ’ όπου φεύγει η πρώτη κρίσιμη πάσα στην κόντρα κι εκεί απ’ όπου περιμένεις κράτημα μπάλας και ανάσες, όταν πιέζεσαι στα μετόπισθεν.

Εκεί, δίπλα στον Φατιόν εν προκειμένω, που θες έναν ποδοσφαιριστή που θα σου δίνει ασφάλεια και διάρκεια, συνδυάζοντας το σκυλίσιο αλλά και έξυπνο τρέξιμο, με την δημιουργικότητα όταν κουβαλάει τη μπάλα στα πόδια. Εκεί όπου δυστυχώς, ούτε ο Αναστασόπουλος, ούτε ο Λαμπρόπουλος, ούτε εναλλακτικά ο Ουρτάδο, έδειξαν πως θα μπορούσαν να προσφέρουν συνέπεια και διάρκεια. Γιατί, ναι, καλοί παίκτες είναι, χωρίς όμως οι εμφανίσεις και η αγωνιστική συμπεριφορά τους να πείθουν ότι μπορούν να βγάζουν τον καλό τους εαυτό είτε σε χρονική διάρκεια κάμποσων αγώνων, είτε και μέσα στο ίδιο το 90λεπτο.

Συμφωνώ πως δεν είναι εύκολο να βρεις αυτό που θες, πότε για οικονομικούς λόγους και πότε για λόγους που άπτονται των επιμέρους αγωνιστικών χαρακτηριστικών ενός παίκτη, όταν μάλιστα δεν έχεις το περιθώριο της αποτυχίας στην επιλογή, όπως συμβαίνει φέτος στην ΑΕΛ.

Λέω όμως πως αυτόν τον παίκτη πρέπει να τον βρεις ως αύριο βράδυ, ως την συμπλήρωση της 25ης ώρας που λέει κι ο τίτλος, γιατί αν τον βρεις κι είναι ο κατάλληλος, ίσως να μην χρειαστείς πέμπτο στόπερ κι ίσως μπορέσεις να εκμεταλλευτείς ακόμη περισσότερο και πιο αποτελεσματικά τα πολλά ποιοτικά στοιχεία που ‘ναι μαζεμένα στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Εν ολίγοις, για μένα η απόκτηση ενός σύνθετου, κλασσικού μέσου είναι κλειδί για μια ομάδα που πιστεύω ότι είναι καλή, γι’ αυτό ακριβώς και πιστεύω στην εξέλιξή της. Αντίθετα, μια κακή ομάδα δεν μπορεί να γίνει καλή με την προσθήκη ακόμη και κάποιων εκ των καλυτέρων.

Αυτά και θα περιμένω ελπίζοντας, ως και την 25η ώρα…

Υ.Γ. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά, έχω πάψει να ελπίζω από χρόνια, με συνέπεια να μην με ρίχνουν απ’ τα σύννεφα τα νέα σημερινά καραγκιοζιλίκια του Γκιρτζίκη ή η ανυπαρξία κάποιων και καλά μεγάλων ομάδων, απέναντι σ’ όλα αυτά. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να πω πως μου αρέσει που η ΠΑΕ ΑΕΛ έχει πάντα θέση και δυνατή φωνή για να την εκφράζει σε κάθε ζήτημα που προκύπτει. Συνολικά θα κριθεί φυσικά στο τέλος της ιστορίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως σήμερα όλες οι ΠΑΕ λένε όσα είπε πρώτη η ΑΕΛ για το κόστος της αναβολής του πρωταθλήματος, για την άσκοπη παραίτηση Στράτου, για τις εκ νέου υποψηφιότητες και πάει λέγοντας…

Χρήστος Τσούμαρης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *